Pofuduk poğaçaları hepimiz çok seviyoruz. Bilhassa fırından yeni çıktığında bu lezzetler hepimiz için dayanılmaz oluyor. Çay, meyve suyu, mesken imali limonata ya da süt ile birlikte ayak üstü atıştırabildiğimiz, orta öğün olarak ya da beslenme çantalarında yer alan yaş mayalı poğaça tanımları ile aslında hem sevdiklerimize hem de kendimize yeterlilik yapıyoruz. Herkesin ağzını sulandıracak bir yaş mayalı poğaça yapalım ve neredeyse yüzyıllardır kullanılan bu mayanın yarattığı sonuçlara birlikte hayran kalalım.
Yaş Maya Nedir?
Yaş maya, mayalı hamur üretiminde çok sık kullanılan bir materyaldir. Yaş maya çoğunlukla su ya da süt içerisinde eritilerek kullanılır. Mayanın süratli bir biçimde etkin hale geçmesi için sıvı karışıma şeker de eklenebilir. Mayalı hamur hazırlanırken kullanılacak yaş maya ölçüsü tanım içerisindeki un ölçüsüne nazaran belirlenir. Poğaça, ekmek ve pide üzere tanımlarda sıkça tercih edilen yaş maya yumuşak ve puf puf bir hamur elde etmek isteyenlerin vazgeçilmez materyalidir.
Yaş Maya Nasıl Kullanılır?
Tanımda mayayı faal hale getirmek gerektiği belirtilmişse ılık su ya da süt ile birlikte bir ölçü şeker eği ile etkinleştirme süreci yapılır. Yaş maya ufak kesimlere ayrılıp direkt una ek edilerek de kullanılabilir. Yaş mayanın etkinleştirme sürecinde çok sıcak su ya da süt kullanılırsa mayanın özelliği kaybolur. Yaş mayalı tanımlarda bilhassa sıcaklığı belirtilmiş gereçler dışındaki tüm gereçlerin oda sıcaklığında olması tanımın lezzetine ve kabarma oranına direkt tesir etmektedir.
Yaş Mayalı Puf Poğaça Tarifi
İçine yalnızca sevgi koyarak yapabileceğiniz üzere zeytin, peynir, patates üzere harçlarla zenginleştirebileceğiniz bu tanım bilhassa daha evvel yaş maya kullanmayanlara büyük bir pişmanlık getirmenin yanı sıra bol bol maya aldıracak.
İşte karşınızda puf puf kabaran yaş mayalı poğaça tanımı.
İçindekiler
Hamuru için:
1 su bardağı ılık su
1,5 su bardağı ılık süt
21 g yaş maya
1 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1 yumurta
1 çay kaşığı tuz
3,5 su bardağı un
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı susam
Süt ve suyu bir karıştırma kabına alıp içine yaş mayayı ve toz şekeri ekleyin.
Yaş mayanın etkinleşmesi için yaklaşık olarak 5 dakika bekleyin. Yaş mayanın etkinleşmesi için yaklaşık olarak 5 dakika beklenir.
Maya eriyip, aktifleştikten sonra sıvı yağı, tuzu ve yumurtayı maya karışımına ekleyin.
Bu sıvı karışıma elenmiş un yavaş yavaş eklenerek yumuşak ve homojen bir hamur elde edene kadar güzelce yoğurun.
Yoğurma sürecini tamamladıktan sonra hamurun üstünü nemli bir bez ile kapatın ve hamuru 45 dakika mayalanmaya bırakın.
Mayalanan hamur içerisindeki hava boşluklarının gitmesi için yavaş hareketlerle birkaç dakika daha yavaşça yoğurun.
Hamurdan mandalina uzunluğunda bezeler koparın ve avuç içerisinde yuvarlayarak hal verin.
Yuvarladığınız hamurları yağlı kağıt serdiğiniz ya da yağladığınız fırın tepsisine yerleştirin.
Tepsideki poğaçaları 15 dakika daha mayalanmaları için bırakın.
Poğaçaları fırına vermeden evvel üzerine yumurta sarısı ve sıvıya karışımından sürüp susam serpin.
Evvelce 180 derecede ısıtılmış fırında mayalı poğaçaları üstleri kızarıncaya kadar pişirin. Bu tanımı uygularken farklı iç harçlar kullanarak değişik lezzetler de deneyebilir, birbirinden farklı poğaça tanımlarına de göz atabilirsiniz.
Afiyet Olsun!