Buttermilk, aslında hepimizin bildiği tereyağı imalinden sonra kabın içerisinde kalan ince, yağsız fakat tat bakımından varlıklı olan sıvının ismidir. Yabancı tanım sitelerinde ya da görüntülerinde sıklıkla ismini duyduğunuz bu materyal aslında bir yayık altı suyudur. Et marinasyonundan pankeklere, hamur işlerinden patates püresine kadar birçok tanımda olağanüstü sonuç verir.
Buttermilk, kullanıldığı her tanımın içerisinde keskin ancak istikrarlı bir tat sağlar. Şayet tanımın içerisinde kabartma tozu ya da karbonat kullanıyorsanız onu aktive ederek kabarmasını büyük ölçüde arttırır. Tıpkı vakitte unlu mamuller içerisindeki glüteni etkileyerek daha yumuşak ve lezzetli bir sonuç elde etmenizi sağlar.
Buttermilk’in içerdiği asitler, et marine ederken ete lezzet katacağı için uygun bir marinasyon materyali olarak da kullanılabilir. Bunun yanı sıra Arap, Hint, Pakistan ve Nepal üzere ülkeler başta olmak üzere birçok ülke de başlı başına bir içecek olarak kullanılır.
Günümüzde kimi büyük marketlerde hazır paketler halinde satılan buttermilk, laktik asit üreten laktik bakterilerin eklendiği sütten yapılıyor. İsminden ve kalın dokusundan farklı olarak buttermilk, tereyağlı değil bilakis yağ oranı nispeten daha düşüktür.
Peki, çok taraflı bir materyal olan bu buttermilki’i meskende kendi imkanlarınız ile yapmaya ne dersiniz? Üstelik bunun için yalnızca iki gerece ve 10 dakikaya gereksiniminiz var.
Buttermilk tanımını yapmak için sıvı ölçüm kabı içerisine 1 su bardağı sütü ve 1 yemek kaşığı limon suyu yahut sirkeyi ekleyerek karıştırın. Karışımı 10 dakika bekletin. Bu müddet sonunda sütte hafif kesilmeler görüyorsanız süreç başarılı demektir. Tarifinizdeki talimatlara nazaran buttermilk’i kullanabilirsiniz. Buttermilk tanımını yapıp fazlasını buzdolabında saklayabilirsiniz. Buttermilk, öbür süt eserlerine oranla daha uzun mühlet koruma edilebilecek bir materyaldir. Buzdolabında birkaç gün bekledikten sonra doğal olarak katı hususları ve suyu ayrışabilir. Bu durum ile karşılaştığınızda buttermilk’i çalkalayın şayet tekrar bir ortaya geliyorsa gönül rahatlığıyla tariflerinizde kullanın.BUTTERMİLK TARİFİ
HAZIRLIK MÜHLETİ: 5 DAKİKA / PİŞİRME MÜHLETİ: 10 DAKİKA
Buttermilk Tanımı İçin Materyaller;
Buttermilk Tanımı Nasıl Yapılır?
Adım 1
BUTTERMİLK NASIL SAKLANIR?